Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα,26η Σεπτεμβρίου-η ημερομηνία που σημάδεψε την ιστορία του ΠΑΟ

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει σημαδέψει για τα καλά την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά και αυτή της Ελλάδος, καθώς στις 26/9/2000 το τριφύλλι έφυγε με ένα τεράστιο διπλά από την έδρα του Αμβούργου με σκορ 1-0, ενώ ένα ακριβώς χρόνο αργότερα, στις 26/9/2001 κέρδισε μέσα στο «κλουβί» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας την πανίσχυρη τότε Άρσεναλ των Ανρί και Βιειρά.
 
Ωστόσο, στις 26/9/2000 ανήμερα του μεγάλου διπλού στο Αμβούργο, η ελληνική κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από την τραγωδία του «Εξπρές Σάμινα» (το οποίο άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς), ανοιχτά της Πάρου, γεγονός που δεν άφηνε διάθεση για ποδόσφαιρο. 
 
Ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο Αμβούργο για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη μάχη που έδιναν τα σωστικά συνεργεία για να κρατήσουν στη ζωή τους επιβαίνοντες του πλοίου και τα νέα για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών βάραιναν την ατμόσφαιρα.
Εν μέσω του δράματος, λοιπόν, ήρθε η μεγάλη επιτυχία του Παναθηναϊκού, η οποία φυσικά πέρασε στη δεύτερη μοίρα της επικαιρότητας. Με ένα γκολ του Γιώργου Νασιόπουλου στο 36', ύστερα από μία υποδειγματική αντεπίθεση, οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 το Αμβούργο.
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού Χαλκιάς, Χένρικσεν, Γκούμας, Βόκολος, Ολιβάρες, Φύσσας, Μπασινάς (86' Κουτσουρές), Γκαλέτο (73' Κόλα), Καραγκούνης, Νασιόπουλος (58' Σάριτς), Λυμπερόπουλος.




Ένα χρόνο αργότερα, στις 26/9/2001, η ιστορία για τον Παναθηναϊκό επαναλήφθηκε… (ευτυχώς μόνο η ιστορία και όχι η τραγωδία) Καθώς οι «πράσινοι» κατάφεραν να κερδίσουν με ασύλληπτη κεφαλιά ψαράκι του Γιώργου Καραγκούνη 1-0 την Μέγάλη Άρσεναλ εκείνης της εποχής με παικταράδες όπως ο Ανρί, ο Βιειρά, ο Λιούμπεργκ, ο Άνταμς και ο Μπέρκαμπ.
 
Η ομάδα του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα έκανε το τρία στα τρία και πλέον ήταν μια ανάσα από την πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι Λονδρέζοι που παρατάχθηκαν με όλα τους τα αστέρια όπως τους Τιερί Ανρί και Πατρίκ Βιεϊρά δεν μπόρεσαν να πάρουν βαθμούς κόντρα στους «πράσινους», καθώς σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν έγιναν απειλητικοί. 
Εκείνη τη σεζόν, το τριφύλλι τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου του με 12 βαθμούς, με την Άρσεναλ βολεύετε στην δεύτερη θέση, ενώ ακολούθησαν η Μαγιόρκα και η Σάλκε. Η ευρωπαϊκή πορεία σταμάτησε εκείνη τη χρονιά στα προημιτελικά μετά τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα.  
 
Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (Κυράστας): Νικοπολίδης, Βόκολος, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Μικάελσεν, Μπασινάς, Σόουζα, Καραγκούνης (85' Σάριτς), Βλάοβιτς (64' Κωνσταντίνου), Ολισαντέμπε (69' Κόλκα)
ΑΡΣΕΝΑΛ: (Βενγκέρ): Σίμαν, Κόουλ, Βιεϊρά, Πιρές, Απσον, Κίον, Βιλτόρ (67' Τζέφερς), Λιουνγκμπεργκ (67' Κανού), Λαορέν, Παρλόρ (53' Φαν Μπρόνκχορστ), Ανρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου